Лажи босанских медија о Равногорском покрету

Помаже Бог драга браћо и сестре,

У задње вријеме (посебно послије комеморације у Дражевини) свједоци смо покушаја појединих медија из Федерације да изједначе наш покрет са такозваним вебахијским покретом који је веома активан у ФБиХ, а богами и у Републици Српској…
Браћо бићу веома кратак, дошло је вријеме повратка у БиХ свих муџахедина који ратују по страним ратиштима, и да би се скренула пажња са овог великог и опасног преседана, тражи се „пандан“ једно тако радикализованом и опасном покрету у Равногорском покрету који нема никаквих додирних тачака са радикализмом типа вебахијске заједнице!
Браћо и сестре требамо се запитати чему ово води, којим наредним корацима?! По свим приликама поједници из ФБеХ , а нажалост и анационални елементи из Републике Српске би забранили Равногорски покрет на подручјима БиХ…
У наредном периоду мораћемо показати мудрост и јединство, да бисмо наставили са рехабилитацијом Југословенске Војске и њеног комадатна ђенерала Драгољуба Драже Михаијловића, и коначно тај намјерно избрисани дио наше историје поставили на мјесто и макар на тај начин оправдали своје постојање а свим јунацима ЈВуО на тај начин подарили вјечни мир!

Живио ђенерал Дража, живјела наша отаџбина Република Српска и мајка Србија!

Данас, 24. марта навршава се 16 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

У агресији која је трајала 78 дана, тешко су оштећени и уништени инфраструктура, привредни објекти, војни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

Коначан број жртава званично није саопштен, а процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих, од чега је 557 цивила, и око 5.000 рањених.

По завршетку рата, са Косова и Метохије је избегло око 200.000 косовских Срба и других неалбанаца.

Нека је вечна слава и хвала свим невиним жртвама овог безумља и Бог да им душу прости!

Равногорци на премијери филма “ За Краља и Отаџбину“

11083840_923349291029411_538075390638282004_n

Поштована БРАЋО,вечерас 25 Равногораца представљало је нашу идеју на премијери филма “ За краља и отаџбину“Позвани су од господина Радоша Бајића лично да представљају Равногорски покрет и дају своје мишљењље о филму.Хвала му,поступио је као часни Србин.Он је први у Србији питао нас,о којима се снима филм,шта мислимо.Надамо се да то није преседан него постаје правило.Препуна сала Сава центра је доказ колико је наша јавност „гладна“ истине и у опште теме везане за Равногорски покрет.Овај филм посматрамо као почетак у низу уметничких филмова који ће бити снимани са тематиком везаном за наш покрет и идеју.
За Краља и Отаџбину.! Са вером у Бога!

Изложба посвећена Армиском Ђенералу,Министру војном Драгољубу Михаиловићу на Двору

11081334_923139544383719_6692882234229839732_n  У Београду на Белом Двору отворена је изложба докумената о раду и животу Генерала Михајиловића.Делегацију Равногорског покрета ,коју су чинили Председник Равногорског покрета Предраг Богићевић,секретар покрета Славољуб Ђурђевић и председник централне области Душан Марковић је званично представљала  директне,легитимне носиоце његове идеје. На пријему у двору Равногорци су примљени као пријатељи и драги гости  престолонаследника а и режисера господина Бајића.На пријему у Белом Двору су представници покрета имали више контаката са личностима из јавног живота и естраде.Интересовање за мишљење носиоца идеје о филму и изложби је било изузетно.Тиме се наставља сарадња Равногорског покрета и Краљевине Србије,две братске организације.са вером у Бога за Краља и Отаџбину!
Живео краљ!

Данас, 17. марта 2015. навршава се 11 година од погрома над српским народом на Косову и Метохији.

Данас, 17. марта 2015. навршава се 11 година од погрома над српским народом на Косову и Метохији.
Преко 4.000 Срба је тог дана протерано из својих домова, у 6 градова и 10 села је спроведено класично етничко чишћење, а 19 људи је убијено!
35 цркава и манастира је срушено и спаљено, од чега 18 споменика културе, а порушено је, запаљено или тешко оштећено преко 900 кућа!

Дражевина место страдања и успења равногорске идеје 2015

11032516_809253622478146_4832896714297600553_n

13.03.2015 године Вишеград

Више стотина чланова Равногорског покрета из Републике Српске, Србије и Црне Горе окупило се 13.03.2015-е године Господње у месту Ундруља, данас Дражевина у Добрунској реци код Вишеграда, како би обележили 69. годишњицу од хапшења ђенерала Драгољуба – Драже – Михаиловића и убиства чланова његове пратње капетана Николе Мајсторовића, мајора Драгише Васиљевића и поручника Благоја Ковача.Наредбом председника Равногорског покрета,Предрага Богићевића.наложено је одборима из Ресавско -Поморавског региона ,моравичког Региона и Одборима Куршумлија,Прокупље и Лесковац ,Ваљево  да дођу у Вишеград.Због рационалности трошкова одређени су ови одбори да представљају Равногорски покрет.Под командом Команданта Гарде Ивана Николића ови одбори су и представљени у Вишеграду.

11036303_806022716151111_7179347268653186610_n

Настављајући спровођење  своје саборне идеје да сви покрети из Србских земаља сарађују и заступају једнобразно равногорску идеју,председник покрета Предраг Богићевић је са својим тимом који су чинили подпредседник покрета Небојша Чарапић,секретар покрета Славољуб Ђурђевић,председник централне области Душан Марковић је водио разговоре са браћом из Отаџбине Србске и Црне Горе.Са браћом из Црне Горе је постигнут договор да заједно Србија и Црна Гора стану под један барјак,барјак Равногорског покрета.те од јуче наступамо и радимо као једнородан братски покрет.Са браћом из Отаџбине Србске су размотрени неки технички проблеми и персонална решења и остало је да оба покрета реше то,па да  састанак наставе у Србији.Очигледно је да се саборност председника Равногорског ппокрета,Предрага Богићевића показује као једино решење за обједињење  представљања Равногорске идеје у свим Србским земљама.

 

Дијаспора је важна за Матицу исто колико и Матица за Дијаспору

Поштована браћо,објављујемо интервју нашег брата  Бобана Јовановића повереника за Медитеранску област.

 

Дијаспора је важна за Матицу исто колико и Матица за Дијаспору

Бобан Јовановић, амбасадор за дијаспору Нишке канцеларије и оснивач и директор Српског Културног Центра на Малти у интервјуу за портал Хоризонти из Швајцарске о активностима и значају рада на културном плану у дијаспори.

Господине Јовановићу већ пола године сте амбасадор за дијаспору и директор културног центра на Малти, молим Вас за кратко подсећање на ваш рад у прошлом периоду?
Б.Ј. Од октобра прошле године када сам постао амбасадор нишке канцеларије за дијаспору и када је формиран СКИЦ, непосредно тих дана Малту је посетио и Епископ Андреј и донео нам благослов за наш рад, духовни и културни живот Срба на Малти је почео да иде узлазном путањом.У новембру смо организовали Изложбу слика Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине у главном граду Малте, Ла Валети, коју је видело преко три хиљаде људи.Помогли смо у организацији доласка Професора Милоша Павловића на учешћу на Интернационалном Фестивалу Пијаниста у Валети. Те две ствари су свакако врхунско презентовање Србије на европском и светском пољу културе.
Организовали сте и пријем нашој делегацији када се у Валети одражавала Дечја Евровизија?
Б.Ј. Да,мислим да је то веома важно да наши представници културе,уметности и музике када долазе на ово острво прво имају пријем у СКИЦУ јер је то једино место на Малти,обзиром да је наша Амбасада у Риму, да се осете као код своје куће.Наша такмичарка Емилија Ђонин је имала дивну песму и ми смо врло поносни што смо имали прилику да је угостимо током њеног боравка на Малти.
Ваш Центар се разликује од Српских клубова у Европи, више се бавите културним догађајима који имају врхунске трајне вредности од класичног окупљања Срба за прославе и неговање традиције?
Б.Ј. Ово питање је врло комплексно.Наш циљ је, пре свега да српску културу,као стару европску културу, представимо европљанима који су последњих двадесет пет година углавном слушали лоше ствари о нама који долазимо са те стране Света и покушамо да им ту искривљену слику о Србима исправимо. Најбољи пут за то је култура,јачи и од политике и од дипломатије. Резултати су видљиви и брзи, све је више Малтежана на догађајима које организујемо, доводе своје пријатеље да им покажу како тамо неки Срби имају добре филмове,документарце,музику,сликаре итд. Такође, не смемо и да заборавимо нашу традицију коју негујемо кроз наше програме,организовали смо веома успешно дочек православне нове године у српском духу са живом музиком и нашим традиционалним специјалитетима. Али, за очување наше традиције у дијаспори је неопходна Црква и то је схватио наш Епископ Андреј,који нам помаже не само духовно већ и материјално.Одредио нам је пароха Протојереја Петра Пантића, великог експерта за литургијска питања и дивног човека који има велико искуство у дијаспори. Такође значајно је и учешће Малтешко Српске Заједнице коју води наш Доктор Предраг Андрејевић који је у последњих двадесет година много помагао и много помаже Србима на Малти и лично и кроз заједницу. Само заједничким деловањем под окриљем наше Свете Цркве можемо да сачувамо нашу богату традицију ван матице.
Покренули сте и Српску викенд школу,како је интересовање ?
Б.Ј. Велики Стефан Немања је рекао да је опасније за један народ када изгуби једну реч свог језика него када изгуби територије. Српска викенд школа коју је подржала Управа за сарадњу са дијаспором Владе Републике Србије и Српска Православна Црква показала је прави смисао јер је одзив одличан.Ради се по групама и поред Српског језика, историје и веронауке увели смо и бесплатне часове енглеског језика,јер је и то веома важно нашим људима за свакодневни живот на Малти.Сваког викенда људи долазе да би се дружили и да би осетили тај дух заједништва. У оквиру Српске школе имали смо и пројекцију документарца о Михајлу Пупину на којој је гост био и сам аутор Сава Сајко.

Из којих средстава се финансира рад центра и школе?
Б.Ј. Понекад је важнија добра воља од новца,јер некада и са новцем а без добре воље резултати могу бити негативни. Као што рекох Управа за сарадњу са дијаспором нам је помогла одређеним средствима суфинасирајући овај пројекат али већи део средстава су средства од донације наших људи доброчинитеља који за сада желе да остану анонимни. Конкурисали смо и код Министарства културе Републике Србије и очекујемо да ће и они препознати значај нашег рада. Такође желим да поменем да нам пуно помажу и малтешке институције и културни радници а и моји лични пријатељи и сарадници из света филма и продукције са којима сам пуно радио на овом острву.
Српски радио Малта је такође део вашег центра?
Б.Ј. Срспски радио Малта је интернет радио који има за циљ да пре свега информише наше људе на Малти и покуша да им помогне око свакодневних и административних потреба, што је у ствари и главни циљ дела нашег центра који је и информативни. Планирамо да ускоро покренемо и СРПСКЕ НОВИНЕ које ће излазити периодично.Информативни центар ће показати ускоро своје право значење.
Колико по Вама,ваш рад значи Матици и да ли Матица препознаје тај значај?
Б.Ј. Дијаспора је важна за матицу исто и колико је матица важна за дијаспору.Мислим да највише тај значај препознаје Српска Православна Црква. Не могу да кажем да институције у Србији не препознају.Пре свега Управа за дијаспору је показала да препознаје значај расписивањем конкурса,а по мени велика заслуга припада Канцеларији за сарадњу са Дијаспором Града Ниша која је поставила здрав концепт сарадње матице и дијаспоре и мислим да је тај модел добар и да већ даје добре резултате. Управо је то модел који доказује да је култура јаче оружје од дипломатије.

В.А.

 

 

ПОЗИВНИЦА ЗА 13 МАРТ 2015 Год

Браћо Срби и сестре Српкиње,равногорци,поштоваоци и симпатизери равногорског покрета и равногорске идеје.Позивамо Вас да дођете 13.март 2015 г.на годишњицу хапшења ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића.
На том локалитету ухваћен је ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић.Мучким хватањем од стране озне убијени су чичини пратиоци Мајсторовић Никола,Васиљевић Драгиша и Ковач Благоје.Тим поводом као и сваке године Равногорски покрет Вишеград обиљежава тај дан битан за нашу историју,за нашу идеју за наш пут којим треба да идемо и да не заборавимо злодела оних који су се одрекли и Бога и свог Српског народа,своје славе,предака,историје и обичаја.Дођите да својом слогом и братском и сестринском љубави одамо почаст ђенералу Дражи и његовим пратиоцима у ове дане Васкршњег поста,достојанствено,сложно и са молитвом у нашим срцима.
Програм обиљежавања :
– у 8.00 часова окупљање на тргу палих бораца у Вишеграду
– У 9.00 часова полагање цвијећа на Тргу палих бораца у Вишеграду
– У 10.00 часова Богослужење у цркви Св.Оца Николаја у Дражевини
– У 11.00 часова помен и парастос погинулој пратњи Драже Михаиловића
– У 12.00 часова полагање цвијећа на споменику ђенерала Драже Михаиловића и свечани говор духовника покрета.
– У 13.30 часова ручак,трпеза љубави и поштовања
Организациони одбор
Равногорског покрета Вишеград
С вјером у Бога
Равна гора побиједити мора

– СУДСКА ФАРСА СА ПОЛИТИЧКОМ ПОЗАДИНОМ

САОПШТЕЊЕ РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

ОДУГОВЛАЧЕЊЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

СУДСКА ФАРСА СА ПОЛИТИЧКОМ ПОЗАДИНОМ

Равногорски покрет оштро негодује због даљег одуговлачења са… рехабилитацијом ђенерала Драгољуба Михаиловића. Последње рочиште (27. фебруара 2015) само је потврдило да је цео поступак рехабилитације легендарног команданта Краљевске војске у Отаџбини грубо злоупотребљен у најниже политичке сврхе. Опширније »

Шири се породица Равногорског покрета

11008548_802751899794985_7264656182911507999_nУ Јагодини 28.02.2015 године отворена канцеларија Равногорског покрета.Канцеларија и клуб Равногораца је отворен залагањем и вољом следбеника Равногорске идеје из овог града.После седамдесет пет година,у Јагодини која је важила за… Опширније »

Ravnogorci: Lokalni mediji ili Srbija u pink boji

579573_ravnogorcijagodinag.j.-2_f

Starešina jagodinskih Ravnogoraca Dušan Marković je na današnjoj konferenciji za novinare povodom privatizacije lokanog JIP Novi put podržao je borbu lokalnih medija protiv privatizacije i istakao da će „u suprotnom Srbija biti obojena u pink boju“.

– Ako pogasimo lokale medije u kakvu se… Опширније »

НОВИ ЖИВОТ РАВНОГОРСКЕ ЕПОПЕЈЕ

DSCF1404Председник Равногорског покрета Предраг Богићевић излази из Палате правде у Београду после одложеног суђења.

НОВИ ЖИВОТ РАВНОГОРСКЕ ЕПОПЕЈЕ

Уочи рехабилитације ђенерала Драгољуба Михаиловића

Дуго одлагана рехабилитација команданта Југословенске војске у Отаџбини током Другог светског рата… вође „Трећег српског устанка“, ђенерала Драже Михаиловића, до те ће мере променити стање ствари у јавној свести државе Србије, да у њој никада више ништа неће бити исто. Опширније »

У Орашцу две свечаности Народна и Државна

10469279_1434809980143898_3860791616119306635_n

У Орашцу је 15.02.2015. обележен Дан државности, дан када је Карађорђе са србским првацима одлучио да Србија крене у битку за слободу и своју веру.То  је за све Србе један од највећих историјских тренутака…
Свакако би требало да буде највећи празник.Требало би тај дан да покаже… Опширније »

Равногорци забринути због стања у земљи

DSCF1192

Равногорски покрет као државотворна,патриотска  и према народу одговорна организација,суочена са лошим стањем државе и народа одлучио је да разговара са свим патриотским организацијама које су утицале или утичу на политички живот Србије.Циљ разговора је… Опширније »

ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРШАЦУ

Ora-ac (1)

Председништво Равногорског покрета на основу информација и процене ситуације и узимајући у обзир чињеницу да Њ.К.В. Престолонаследник Алексадндар Карађорђевић неће присутвовати прослави, доноси следећу ОДЛУКУ:  
Опширније »