Будимо људи

Архимандрит Јован Гардовић

Архимандрит Јован Гардовић

 

Човјек који је страдао само због тога што је покушао да сачува вјеру Православну и србску груду, србску кућу и породицу. Вођен жељом да помогне свом роду и православљу, покушао е да својим знањем на војном пољу и родољубљем, љубављу споји неспојиво. Није успио зато што је тама неспојива са свјетлошћу. Јер следећи ријечи своје мајке и носећи крст покушавао је да се држи Хришћанске етике ратовања. И успјевао је све док завидници нису били устрашени ауторитетом у читавом свијету овог војног стратега. Док се нису уплашили да он не буде нови цар, нови сасуд Божји. Па су скочили, склопили све могуће савезе и са окупатором и са ђаволом, само да зауставе талас слободе, талас Божијег дара. А онда, као и сваки који жели да живи побожно, бива гоњен, прогољен и убијен, по јеванђељу: „Ко жели да живи побожно и праведно биће гоњен“, „а мене су гонили, и вас ће гонити, али се не бојте, ја сам са вама“.

Нема одбране, нема потребе да се пере и правда и оно што је праведно и чисто, само они који не могу да трпе свјетлост, вичу: „гаси свјетло, тама је добра“. Не дају да свјетлост расвјетли таму и покаже је као прах. Нећемо бранити Дражу, препуштамо Богу, времену, да Оно каже свој суд. Христа су убили његови сродници. Он се није љутио нити их осуђивао већ се молио: „ОЧЕ ОПРОСТИ ИМ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ“. И ми се за нападаче Драже молимо:

„Боже, опрости им јер не знају шта раде“.

А Дражин ауторитет у свијету нико не може умањити, шта више што га више нападају показује се да је био у праву и више му уздижу славу и име прослављају тако да и они који су га заборавили кажу да је Дража Михаиловић велик човек, борац и надасве прави хришћанин.

Нек поједини и групе неваспитаних људи нападају личност коју сви у свијету с поштовањем помињу, није им Дражо па ни Срби криви што су се њихови дедови потурчили, или што држе Христа Исуса само за параван и у име Онога који је положио душу за сав род људски, мрзе и уништавају Србе. Нема ту Христа, Он је у тој ситуацији био само параван.

Наш народ каже: „Заклела се земља рају да се тајне све сазнају“. Ми освету и реванш препуштамо Богу. Он каже: „МОЈ ЈЕ СУД И МОЈА ЈЕ ОСВЕТА, ТЕШКО ОНОМ КО ПАДНЕ У РУКЕ БОГА ЖИВОТА“. А ми браћо угледајмо се на Христа јер нам је он највећи пријатељ и помагач. Он и каже: „Ако је Бог са вама, ко ће против вас?“. У свим прошлим ратовима никада нисмо први почињали, нисмо извршили ниједан геноцид над неким народом, иако смо могли и снагом и оружјем, али смо се сећали Бога: „Немој брате, немој роде, грехота је, нек и они живе“.

Тај осјећај страха Божјег нам је увијек и био оријентација како треба да живимо. Држећи се само једне заповијести која важи за сав људски род. Оно што не желите да вам људи чине, немојте ни ви њима. То је наша парола и путоказ, али ако нас бију и први нападају морамо се и ми бранити , јер и Христа кад је ошамарио војник без разлога, он му каже: „Ако криво рекох докажи, а ако истину зашто ме бијеш?“

Али доћи ће дан кад ће Бог да сакупи жито у житницу своју, а кукољ ће спалити.

Сви ћемо умријети. Треба ићи пред Бога, а каква образа и каквих дјела, нека сваки појединац крене од себе. Мир и срећа се нигдје не може наћи доли у себи, мир је ту у нама.

Људи, браћо, како каже апостол Павле: „Пазите како живите јер ће свачије дјело на видјело изаћи“.

Многи ће се изненадити када умру и оду у онај свијет и виде Дражу у рају. А јеванђеље каже: „Многи ће последњи бити први и први последњи“.

Ми се држимо оне заповијести јеванђељске. ОНО ШТО НЕ ЖЕЛИТЕ ДА ВАМА ЉУДИ ЧИНЕ, НЕМОЈТЕ НИ ВИ ЊИМА. ЗАЛАЖЕМО СЕ ЗА МИР јер је и наш учитељ Господ Исус Христос позвао да идемо за Њим.

Уз то што смо Равногорци или четници, ми смо пре свега Православни Хришћани, Срби. И свак нам мио које вјере био. Поштујемо човјека, и свако ће код нас добити комад хљеба и чашу воде, у име наше вјере православне. Али ако лажемо докажите, али ако истину говоримо зашто нас бијете?

Боже Оче свих људи молимо Ти се да просветиш сав род људски да сви живе у миру јер је ова земља коју си Ти створио и превише широка за све нас.

Зато људи, браћо, БУДИМО ЉУДИ И ДРЖИМО СЕ ОНЕ ЗАПОВИЈЕСТИ ЗА САВ ЉУДСКИ РОД:

Оно што не желиш да теби други чине, немој ни ти њима.

Јер живот ће проћи, треба мријети. А кад смрт човјека снађе, ништа са собом не понесе до скрштене бијеле руке и праведна дјела своја.

У име мира међу људима поздравља сав људски род…

…Архимандрит Јован Гардовић

One Response to “Будимо људи”

  1. Драган каже:

    Слава Богу кад имамо овакви монаха.

Напиши коментар