Преминуо кнез Александар Карађорђевић

6b4ed55925a1038668d131806e8edb42Кнез Александар Карађорђевић преминуо је рано јутрос у Паризу у својој деведесетдругој години, саопштено је из његовог кабинета. Кнез Александар, син кнеза намесника Павла и кнегиње Олге Карађорђевић, рођен је 13. августа 1924. године у Вајтлоџу у Великој Британији. Чукунунук Вожда Карађорђа, потомак је и руске царске лозе Романова, кнежевске лозе Демидова, као и грчких данских краљева и кнежева. Према… породичном правилнику Краљевског Дома од 1930. године, носио је титулу Кнез од Југославије.

Школовао се у Итону. Учествовао је у Другом светском рату као пилот добровољац РАФ и имао 1.000 сати борбеног лета. После Другог светског рата настанио се у Паризу. Из првог брака са Кнегињом Маријом Пијом од Савоје има Димитрија, Михајла, Сергеја и Јелену. Из другог брака са Кнегињом Барбаром од Лихтенштајна има сина Душана.

Од 2000. године, у настојању да надокнади изгубљене деценије, интензивно је долазио у Србију. Године 2007. обишао је Косово и Метохију пружајући подршку српском народу. Његова писма, саопштења и разговори сабрани су четири књиге. Био је потпредседник Управног одбора Западноевропске епархије СПЦ, обновитељ Витешког реда Змаја и покровитељ Центра за истраживање православног монархизма. Кнез Александар Карађорђевић биће сахрањен у породичној гробници на Опленцу.
Фонет

Напиши коментар